Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Λεύτερος ουρανός 
με της χαράς ανθούς 
κήπος με ρόδα 
σε κάθε νέο βλαστάρι 
στολή φωτός
χιλιόχρονη σπορά

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΣΑΜΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

http://pegasiworld-al.com/eftichia-kapardeli-greece/
lind në Athinë dhe jeton në Patra. Është përfshirë nga një shpërthim i pandalshëm letrar duke shkruar në të gjitha gjinitë letrare e sidomos poezi, tregime, ngjarje tejet reale, novela si dhe  lëvron hajkun. Merr pjesë në korin katolik si soprano. Ka përfunduar studimet e larta në Athinë
Ka njohuri të mira në gjuhët anglisht dhe italisht. Është vlersuar me çmime të ndryshme në shumë konkurse të organizuara në Greqi, jo vetëm për poezi, por edhe për hajk, skicime, novela, përralla e tjerë. Punimet e saj janë botuar në mjaft revista letrare dhe antologji të vendit të saj. Poezi të Eftihia Kapardhelit janë botuar në gazetën letrare” PEGASI’ dhe në Antologjinë Poetike “KORSI E HAPUR”. Botimet e saj fillojnë në vitin 2006 dhe vijojnë me ritme të shpejta, gjë që tregon për një talent dhe seriozitet të saj. Libri “Zambaku i egër” (hajk) është libri i parë i saj i përkthyer në shqip. Është dhe anëtare e Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI” Albania.
Eftichia Kapardeli was born in Athens and lives in Patras. She writes poetry, stories, haiku, essays, and novels. She participates in chorus as a soprano. She graduated from the journalism department at the A.K.E.M. (Athenian Center Vocational Education). She participates in many education seminars. She knows H/Y 7 programs, English and Italian, and classic Kithara. She was a guide for the Hellenic Girl Scouts. She is an active volunteer fire-woman and participates as an auditing student in the Department of Philology at the University of Patras. She has awards in Panhellenics competitive essays, topics, stories, novels, fables, and haiku. She takes earned recognition for her novel Secret March from D.E.E.L. and “Sikeliana 2006” from UNESCO. Her work is published in various magazines. Her first poetry collections are “Confindings of Secrets” and “Light.” She has one paper, “The Creek Civilication” in the University of Cyprus. She is a member in the World Poets Society (W.P.S.) at http://world-poets.blogspot.com/ and the International Writer’s Association (IWA).


CHILDREN’S EYES

The houses of the city tightened
the snow in the roofs stretched out
two lights in the end of the street
two children’s eyes
they read the shades
of the persons who were passing
the smell of bread unfolds in air
Thousands of stretched out hands
Thousands of children’s eyes asking it.

(Dedicated to the children who have no food)

A POEM
Snow… the last
white flakes
fall on the earth
Castaways resemble
in deserted beach
and the sea white blood

1*      *     *
Sytë e tejhapur
robërojnë me inat
dritën e agimit.
*
Τα ορθάνοιχτα μάτια
πεισματικά αιχμαλωτίζουν
το φως της Αυγής
2
Me ndjenjën e butësisë
mbuloj trupin
e ëndrrave të shpirtit.
*
Με το συναίσθημα της τρυφερότητας
σκεπάζω το σώμα των ονείρων
τής ψυχής.

*3
Duart e tua të zhveshura,
si degët e zhveshura i përhap në kujtesë,
fole të bëhen për zogjtë e lirë.
*
Τα χέρια μου γυμνά κλαριά
τα απλώνω στην μνήμη
φωλιές να γίνουν για τα λεύτερα πουλιά.
*4
Pres degët e një peme
dhe yjet fillojnë
       të dridhen.
*
Κόβω τα κλαριά ενός
δένδρου και τα αστέρια αρχίζουν
να τρέμουν.
*5
Logjizmi i ndritshëm….
Përmbledh kujtimet
      e pezmatuara.
*
Ο λογισμός φωτεινός
δαμάζει τις ενθυμήσεις
πεισματικά.
*6
Nëpër rrugët e vetmisë
sytë kryelartë vizojnë kujtesën
dhe zemrën me diamante.
*
Στους δρόμους τής μοναξιάς
τα περήφανα μάτια χαράσσουν την μνήμη
και την καρδιά με διαμάντια.
*7
Nëna  e Botës
në një ëndërr të huaj
e puth ëndrrën.
*
Την μάνα του κόσμου
Σε ξένο όνειρο
Γλυκοφιλώ.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ένας διάλογος ανάμεσα
σε αδύνατους και δυνατούς
άνθρωποι κάτω από στέγες
…τον χειμώνα καρτερούν
και άλλοι λησμονημένοι
με την βροχή το χορτάρι
και την πέτρα σμίγουν
μα …είναι τριαντάφυλλα παραδεισένια
διαλεγμένα
στου δειλινού την γλυκιά
ανάσα και στον ήλιο παραδομένα

Ο καιρός περνά όμοια
με τις εποχές
Ο διάλογος έγινε μονόλογος και ψευδαίσθηση
στο τελευταίο κομμάτι του δρόμου ο ήλιος
φεύγει
σκιές σκεπάζουν το χώμα, τις πέτρες το χορτάρι
και οι τελευταίες αχτίνες
στις στέγες ξεψυχούν και κομματιάζονται

Α! ΒΡΑΒΕΙΟ 2014 ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ" ΡΙΖΕΣ"ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΑΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ
 ΤΗΝ ΕΠΟΚ 
Α! ΒΡΑΒΕΙΟ 2014 ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ" ΡΙΖΕΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΡΙΖΕΣ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΠΟΚ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


http://www.epok.gr


ΡΙΖΕΣ


ΑΝΘΩΝ ΛΟΓΙΣΜΟΙ

Με τα πουλιά, του ανέμου φιλιά
μακριά πολύ μακριά
εκεί που τα παιδιά
στην αγκαλιά των Αγγέλων
κοιμούνται
ταξιδεύω

***
Ω! εσύ που αγρυπνάς
καρδιά  μου
με τα τρυφερά  
του Παραδείσου άνθη
στα βελούδινα πέταλα
φως και ζεστασιά
στα γηρατειά

***
Οι ρίζες γεννούν τον ανθό
και    τα μάτια των παιδιών  με
 κόκκινες χρυσοκλωστές ονείρων
πλημμύρισαν… με 
αστερόλουστες νύχτες παραμυθιών

***
Ω! τι γιορτή ,αμέτρητες γεννήσεις
η ομορφιά γεμίζει τα χέρια
φωνούλες φλυαρούν
παιδικές ψυχές  
διαβαίνουν
ανθών λογισμοί 
***

Αχ !τα παιδιά τα δικά μας
όλου του κόσμου τα παιδιά
σαν τα μελίσσια αδημονούν
στου Ήλιου το φίλημα
για τα μεγάλα ταξίδια
***

Μα τα παιδιά πεινάνε 
και είναι γυμνά 
παιδιά στου πολέμου 
τα ματωμένα χρώματα 
μες την φωτιά
στων λουλουδιών την γιορτή
σαν τα αστέρια σαν
 το αγέρι σαν την ψυχή
ολογάλαζοι ανθοίΑποτελέσματα βραβευθέντων Ποιημάτων 5ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Η επιτροπή αξιολόγησης του Ελληνικού Πολιτιστικού 
Ομίλου Κυπρίων σας ενημερώνει ότι σχετικά με τον
 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό εις μνήμη
 Βίκυς Ζαχαρίου και Δημήτρη Μανιού:
 όσα έργα αναγράφονται παρακάτω 
(ανεξαρτήτως σειράς), έχουν λάβει ένα από τα τρία 
πρώτα βραβεία ή έναν έπαινο (το ποιο συγκεκριμένα 
θα ανακοινωθεί στη σχετική εκδήλωση).
 Από τα 250 Ποιήματα που προσφέρθηκαν 
προς αξιολόγηση από τους συγγραφείς τους, 
επελέγησαν για βράβευση ως τα πιο αξιόλογα τα κάτωθι.

Ποίηση:
1. Νόστος:
 • "Σκιές" του Πέτρο Μπαρμπαγιάννη
 • "Γράμμα στην Πατρίδα μου"
 •  της Ζωής Παπαδημητρίου-Τζιράκη
 • "Ο Τοίχος" του Σάββα Γεωργίου
 • "Φυλαχτό στη Φλέβα" του Γιάννη Παναγιώτου
 • "Αποκαΐδια" της Σταματίας Βλάγκα
 • "Νόστος" της Μαρίας Χρονιάρη
2. Τι είναι Μανούλα η Πατρίδα
 • "Αθάνατες Πατρίδες"
 •  της Ελπινίκης Παπακωνσταντίνου
 • "Αν" του Παύλου Πολυχρονάκη
3. 'Ασε τη Ζωή να Αποφασίσει
 • "Άσε τη Ζωή να Αποφασίσει" της Μαρίας Κιβιδιώτου
 • "Ελπίδα" του Χρήστου Κολλάργιου
 • "Είναι η Ζωή μια Θάλασσα" της Κάκιας Μπαχαρακάκη
4. Γυναίκα... το άλλο μισό του Ουρανού
 • "Ανάσταση" του Μιλτιάδη Ντόβα
 • "Ωδή στην Ηρωική Κόρη της Κύπρου"
 •  του Σταύρου Καλυβιώτη
 • "Πρίν η Νύχτα Ολότελα Ξημερώσει"
 •  του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
5. Γυναίκα... το άλλο μισό του Ουρανού
 (Σε Κυπριακή Τοπολαλιά)
 • "Γυναικά... Πρωτινή"
 •  της Κατερίνα Κωνσταντίνου Μάτσιου
6. Το Ξερίζωμα
 • "Το Ξερίζωμα" της Μίνας  Μπουλέκου
 • "Το Φιλί της Λευτεριάς" της Ευτυχίας Καπαρδέλη
 • "Για την Τροία, Ελένη" του Ανδρέα Λαζάρου
7. Οι Ρίζες
 • "Οι Ρίζες" της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου
 • "Οι Ρίζες" της Μίνας Μπουλέκου
 • "Οι Ρίζες" της Ευτυχίας Καπαρδέλη
8. Πάμε μια Βόλτα
 • "Συναυλία στο Κούριο" της 
 • 'Ανδρης Χριστοφίδου-Αντωνιάδου
 • "Οι Φίλοι" της Νίτσας Τζούρα-Παπαδοπούλου
 • "Η Συντροφικότητα" της Ιώαννας Τσουρουκίδη-Σερενέ
 • "Φυλακισμένος Φύλακας" της Ελένης Χατζημιχαήλ
8. Πάμε μια Βόλτα (Κάτω των 20 ετών)
 • "Ποτίζοντας Λέξεις του Φθινοπώρου" 
 • της Μαρίας Νεφέλης Μαρκοπουλιότου
9. Ματωμένο Καλοκαίρι 1974
 • "Μόνο η Μάνα Θυμάται;" της Μίνας Παπανικολάου
 • "Ματωμένο Καλοκαίρι 1974" του Δημήτρη Δεσποτάκη
 • "Μια βόλτα στ' όνειρο" της Αγνής Χαραλάμπους
 • "Κύπρος Γη Μαρτυρική" του Ηλία Κόττα
 • "Κύπρος επί τη Θυμήσει" της Αναστασίας Δεουδέ 
 • "Αναστάσιος Ισαάκ - Σολωμός Σολωμού" 
 • του Παρασκευά Αλέξανδρου Σερενέ
10. Αγνοούμενοι. Ένα Ανθρωπιστικό Δράμα
 • "Wreckage (Υπολείμματα Ναυαγίου)" 
 • του Κωνσταντίνου Σώκου
 • "Tων Αγνοουμένων" του Σάββα Κόκκινου 
11. Μάρτυρες της Λευτεριάς, 1955-1959
 • "Τάφοι" του Βασίλειου Αιτρανζή
 • "Μάρτυρες της Λευτεριάς, 1955-1959" 
 • της Φωτεινής Φωτιάδου-Κωνσταντίνου
 • "Στους 9 της Αγχόνης" της Τούλας Κακουλή
 • "Μαρτύρων και Ηρώων Αθανάτων μνήμη"
 •  του Γιώργου Πετούση
12. Η Μάνα
 • "Η Αρμονία που σου Δωρήθηκε" 
 • της Αικατερίνης Μαλάκη
 • "Η Μάνα του Αγνοουμένου"
 •  του Χαράλαμπου Στυλιανού
13. Ήρωες
 • "Στον Ανυπότακτο Αετό" της Αγγέλας Τσέκου
 • "Της Ορφανεμένης Βασιλεύουσας Πόλης των Πόλεων"
 •  του Αριστοτέλη Φράγκου
 • "Στις 'Αγριες Χαραματιές Φωλιάζουν μόνο οι Αετοί"
 •  της Ελπινίκης Παπακωνσταντίνου
14. Η Κύπρος Καρτερά μας
 • "Στην Κύπρο μας" του Λευτέρη Μούφτογλου
 • "Δρεπανίδων χορός Σιβυλλικός" του Χριστόφορου Κελίρη
 • "Ες γην εναλίαν Κύπρον" του Κωνσταντίνου Βολάκης
 • "Όρκος (από τον Σολωμό στον Τάσσο)" 
 • της Άννας Σοφοκλέους
 • "Αφιέρωμα στον Ηρωομάρτυρα Σολωμό Σολώμο"
 •  του Κωνσταντίνου Πάτσαλου
15. Η Κύπρος Καρτερά μας (με Κυπριακή Τοπολαλιά)
 • "Τα Κυκλάμινα του Αη Γιώρκη του Σπηλιώτη"
 •  της Ελένης Αντωνίου-Κωνσταντίνου
 • "Για σένα Τζιύπρο τραουδώ"του 'Αθου Χατζηματθαίου
16. Ελευθερία
 • "Για μια Ηλιογελούσα  Ελευθερία"
 •  του Ιωάννη Παναγάκου
 • "Της  Λευτεριάς τα Χνάρια" 
 • του Νικόλαου Δημητρουλάκη
Μουσικός Στίχος:
 • "Η Ξόβεργα" του Ιωάννη Παναγιώτου
 • "Έρωτος Πόλεμος" της Κάκιας Μπαχαρακάκη
 • "Αηδόνι στο Κλουβί" του Ιωάννη Παναγάκου
 • "Ο  Ζεϊμπέκικος της Λευτεριάς"
 •  της Ελένης Αντωνίου-Κωνσταντίνου
Σατιρική Ποίηση:

1. Έμμετρη Σατιρική Ποίηση:
 • "Αετονύχηδες" του Άθου Χατζηματθαίου
 • "Της Εποχής" του Λευτέρη  Μούφτογλου¨
 • "Ανασχηματισμός" της Μαρίας Παχίτη
 • "Η Βαζελίνη" του Πανίκου Παναγή
 • "Το "Ισχνό" Θρεφτάρι" του Ιωάννη Παναγάκου
 • "Ζητιάνος" του Χρήστου Κουκουσούρη
 • "Για την Καλή μου Φίλη"
 •  του Γεράσιμου Μοσχόπουλου
2. Επίκαιρη Τραγική Σάτιρα:
 • "Το Δράμα της Κύπρου" του Παύλου Πολυχρονάκη
 • "Καρνάγιο ο Πειραιάς" του Ηλία Κόττα
3. Έμμετρη Πολιτική Σάτιρα:
 • "Οι Αφεντομουτςουνάρες" του Αθανάσιου Πανέλλα
 • "Γιαννής... Μαυροχάλιας!" του Νίκου Παπαναστασίου
 • "Η Κατάσταση των Πραγμάτων" του Βασίλειου  Ζήνα
 • ¨Τα Όνειρά σου" της Βάσως Τριανταφυλίδου Κηπουρού
 • "Αππώματα" της Κατερίνας Κωνσταντίνου Μάτσιου
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ
Κρίνοι και Νάρκισσοι 

την ανθρώπινη ψυχή 
υφαίνουν με αρώματα 
πριν το ταξίδι τελειώσει 
τα αρώματα παραδίδονται 
σε μυριάδες αρμονικές συμφωνίες
χωρίς μορφή και ονόματα