Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μια μικρή γνωριμία της «Χρυσής Διαθήκης» του Πολύβιου ΔημητρακόπουλουΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟ ΦΙΛΟ ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤΖΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 


ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
1. «Αυτοί που κλέβουν τη νύχτα είναι οι φτωχοί. Αυτοί που κλέβουν την ημέρα είναι οι πλούσιοι». 
2. «Λαός που βαδίζει προς το θάνατο τραγουδώντας, αυτός ο λαός σίγουρα βαδίζει προς τη ζωή». 
3. «Λόγος στυλώνει την ψυχή και λόγος την γκρεμίζει».
4. «Εάν επιθυμείς την ειρήνη, μη χτυπάς το τύμπανο ούτε για γιορτή».
5. «Στην εποχή του Παραδείσου, ο διάβολος έκανε τη γυναίκα να ντυθεί, σήμερα την κάνει να γυμνώνεται».
6. «Ο θάνατος για τους μικρούς είναι τέλος, για τους μεγάλους είναι αρχή».
7. «Αλίμονό σου αν αρχίσεις να ζεις με τις αναμνήσεις, τότε πραγματικά εγέρασες».
8. «Το γήρας δεν έρχεται από εκεί που λευκαίνεται η κόμη, αλλά από εκεί που μαυρίζει η καρδιά».
9. «Μην παραδεχτείς ποτέ ότι η ιστορία διδάσκει, είναι ανόητη ιδέα. Εάν η ιστορία δίδασκε θα ήταν, η μία σελίδα της αντιγραφή της άλλης».
10. «Αλήθεια η δυσκολότερη γνώση, είναι η γνώση του εαυτού μας».
11. «Μη θαυμάζεις το παγώνι με τις χρυσές πτέρυγες, αλλά που νιαουρίζει σαν τη γάτα. Προτίμησε τη γάτα, που δε μιμείται κανένα άλλο ζώο».
12. «Αγάπα τα άνθη. Είναι το σιωπηλό και άγραφο Ευαγγέλιο της Φύσης».
13. «Μεγάλο πράγμα είναι να προχωρείς προς τα εμπρός, αλλά μεγαλύτερο είναι να στρέφεις κάπου κάπου το βλέμμα σου και προς τα πίσω».
14. «Ο γάμος όταν δεν είναι ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, είναι ΕΠΙΦΩΝΗΜΑ».
15. «Υπάρχει κάτι χειρότερο από το σκοτάδι των οφθαλμών. Και αυτό είναι το μίσος, που είναι το σκοτάδι της ψυχής».
16. «Μην εμπιστεύεσαι στη φύλαξη και μόνο του Θεού. Φύλαξε μόνος σου τον εαυτό σου και ο Θεός θα είναι πάντοτε σύμφωνος».
17. «Μην εμπιστεύεσαι στα ανθρώπινα μάτια. Σπάνια ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται όπως βλέπει. Συνήθως βλέπει όπως αντιλαμβάνεται».
18. « Το να ζεις χωρίς ιδέα, είναι ο ασφαλέστερος θάνατος. Το να πεθαίνεις για μια ιδέα, είναι η ασφαλέστερη ζωή».
19. «Θαύμαζε τους καλούς τρόπους, αλλά μην τους εμπιστεύεσαι πάντοτε. Θυμήσου ότι και στο τρυφερότερο πόδι γεννώνται συνήθως οι σκληρότεροι κάλοι».
20. «Όταν βλέπεις δάφνινο στεφάνι αμφέβαλλε και λίγο. Όταν όμως βλέπεις ακάνθινο στεφάνι, πίστευε με πολλή σιγουριά. Περισσότερες άκανθες στέψανε την αληθινή δόξα, παρά δάφνες».ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1864-1929) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς της εποχής του. Θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος.
Ήταν γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Πολ Αρκάς», τιμώντας την πόλη που γεννήθηκε, την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, που παλαιότερα τη λέγανε «Αρκαδιά». Ξεκίνησε ως στρατιωτικός στο Ναύπλιο, αλλά το 1892 παραιτήθηκε, για να αφοσιωθεί στη Λογοτεχνία.
Έγραψε μία πλειάδα μυθιστορημάτων με τεράστια απήχηση στην Ελλάδα και στη Γαλλία όπου και μεταφράστηκαν. Στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό είναι πολύ γνωστός για το κοινωνιολογικό μελέτημά του οι δύο Διαθήκες, η «Χρυσή Διαθήκη» και η «Σιδηρά Διαθήκη».
Η «Χρυσή Διαθήκη» περιλαμβάνει αποφθέγματα – γνωμικά και συμβουλές, που αποτελούν θα λέγαμε τη φιλοσοφία του, το πιστεύω του, την ίδια του τη συνείδηση, και τις οποίες τις έδωσε στον αγαπημένο του «πετεινό», κάποιο μεσονύκτιο, με την εντολή να διερευνήσει τον κόσμο μέχρι το πρωί, μια και ήταν πετούμενο, και επιστρέφοντας να του φέρει τα αποτελέσματα, που απετέλεσαν το υλικό για τη «Σιδηρά Διαθήκη».