Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ

ΕΛΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ
 


Αγαπητή κα Καπαρδέλη,

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, σας προσκαλεί στην εκδήλωση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και τελετή βράβευσης των νικητών του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ανέκδοτου, πρωτότυπου και αδημοσίευτου ποιήματος με τίτλο: «Γλυπτών Παλιννόστησις» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 ώρα 20:00, στο Ξενοδοχείο Χίλτον (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 46) αίθουσα Ερατώ ABC.

Ο Ποιητικός Διαγωνισμός εντάσσεται στην ευρύτερη καμπάνια του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων για την Επιστροφή των Γλυπτών και Μαρμάρων του Παρθενώνα και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με το επίμαχο αυτό, εθνικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας, ζήτημα.

Παράλληλα με τους νικητές του διαγωνισμού θα τιμηθούν όλοι οι ποιητές που έλαβαν μέρος σε αυτή τη προσπάθεια ανεξαρτήτως διάκρισης.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των εκδόσεων ΑΕΝΑΟΝ, που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να εκδώσουν τα ποιήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Κατά την προσέλευση, παρακαλούμε πολύ να δηλώσετε την παρουσία σας στην γραμματεία που θα βρίσκεται έξω από την αίθουσα.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εκπροσωπηθείτε.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο και θα ήταν χαρά μας να μας τιμήσετε με την παρουσία σας μαζί με την παρέα σας!


Μετά τιμής


Ιωάννης Μαρωνίτης,



ΓΛΥΠΤΩΝ ΠΑΛΙΝΟΣΤΗΣΗ
Ελγίνεια  μάρμαρα

Με παλμό ακοίμητο με μέλη αστραφτερά στον δρόμο των Αιώνων με επιδέξια σμίλη λαξεμένα Ελγίνεια  μάρμαρα παγκόσμιας κληρονομιάς μορφές μνημείου απογυμνωμένου τραυματισμένου κομμένου στα δυο, από  τα σύμβολα ,  τα   αρχιτεκτονικά μέρη του ναού της Αθηνάς, δίχως λογισμό κλεμμένα αποθηκευμένα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου στην παγερή μοναξιά της αίθουσας Duveen  στη λήθη, διαμελισμένα

Βουτώ την πένα στα σύννεφα και βάφω τούτα   τα γλυπτά, βουβή γαλήνη ψυχές λευκές συνταξιδεύουν, Λάπηθες, κένταυροι
γλυπτά , κίονες, μετόπες, αψίδες μετέωρες, λίθοι της Ζωφόρου του Παρθενώνα βαθιά αρμονία μυστική ενότητα
στους παιάνες των αρχαίων Ελλήνων σε σχήματα και γραμμές με συμμετρία, με κομψότητα , με μεγαλείο, με χάρη, με ομορφιά

Που είναι η επανένωση ...που είναι η επιστροφή των μαρμάρων......, του ανθρώπου  ο νους  σαν την υπόσχεση μέσα στο φως  της θυσίας την  μέρα τρυπά, τον χρόνο με τον θόρυβο της  λευτεριάς συντρίβει, γυρίζει ο κύκλος   μακριά στο αθάνατο μετέωρο πέρασμα, δυναμώνει η πνοή, η μέρα κατακλύζεται από παρουσία, στην ξενιτιά χρόνια τώρα  τα  μαρμάρινα γλυπτά  ζητούν την λεύτερη γη μου, το άπλετο Αττικό φως ζητούν την πατρίδα εκεί που γεννήθηκαν από την σμίλη του Φειδία τον πλάστη των θεών  εκεί που  με λέξεις ιερές ο Σολωμός  μιλά για αυτά«Κ' είναι δικό σου δόξασμα, δικός σου πλούτος είναι,
πνεύμα καλό, που σ' άρεσε φωνή να μου χαρίσεις»  Ω! Ελλάδα

«…πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…», είχε πει η Μελίνα Μερκούρη κατά τη διάρκεια της ακάματης εκστρατείας της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


«όλοι είμεθα Έλληνες! Οι νόμοι μας, η φιλολογία μας, η θρησκεία μας, η τέχνη μας, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα» Πέρσι Σέλλεϋ  Άγγλος ποιητής


Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων
και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου